Rýchla cesta k dosiahnutiu sebaúcty – Prestaň potrebovať uznanie.

Pozornosť od Pedagóga…


Nedávno som na webe našiel skvelý článok ktorý vysvetľuje k čomu vedie to keď sa snažíme dosiahnuť dojem na dievča. Úspešne sa tomu snažím vyhýbať a myslím ze to ma obrovsky dopad na mňa samého. Tak som ten článok preložil.

“Existuje nepísané presvedčenie že pokiaľ nemáš uznanie od ľudí, si zbytočný.” ~ Byron Kate

Jedna z najväčších prekážok pri budovaní svojej sebaúcty je neustála potreba uznania – priaznivej mienky od ostatných ľudí.
Pokiaľ ľudom niekto nepovie akú dobrú prácu odviedli, ako dobre vyzerajú, akí sú skvelí, nič z toho nepovažujú za pravdu. Neveria v seba samých a tak potrebujú nájsť niekoho, kto v nich bude veriť.
Problém je v tom, že pokiaľ neveríš v seba samého, nikdy nebude záležať na tom čo pozitívne o tebe povedia ostatný, pretože najdôležitejšia osoba v to neverí. A tou najdôležitejšou osobou si ty.
Pravidelne budeš hľadať čoraz viac a viac ľudí, ktorí ti povedia že máš na tomto svete hodnotu. Hľadanie bude pokračovať až nájdeš jednu osobu, ktorá bude súhlasiť úplné vo všetkom s tým v čo naozaj veríš a čo si naozaj o sebe myslíš- že si nula. A potom vôbec nebude záležať na tom milióne ľudí, ktorí o tebe povedali úžasné veci, zapamätáš si iba tých ktorí o tebe rozprávali negatívne.

Je to v tebe

Uznanie, ktoré naozaj potrebuješ nájsť sa nachádza v tvojom vnútri, a môžeš ho nájsť jedine vtedy, ak prestaneš hľadať uznanie u ostatných ľudoch ,používať ho ako krátkodobú náplasť a obetuješ čas na zahojenie.
Často iba uvedomenie svojho konania, veľa zlepší. Obetuj čas na preskúmanie svojich pocitov a uč sa že prečo a odkiaľ pochádzajú. Ako náhle to spravíš, pravdepodobne zistíš, že už viac nepotrebuješ uznanie od ostatných na tú čí onú konkrétnu vlastnosť.

Sloboda

Okamih, keď si uvedomíš že už viac nepotrebuješ akékoľvek uznanie, je neuveriteľný. Obsahuje nečakaný pocit mieru, pohody vnútri teba, naplní ťa radosťou a šťastím. Je to ako zobudenie sa z nočnej mory, po ktorej si slobodný – sám sebou. Tvoj život bude upne iný. Možno si po 1. krát uvedomíš pravý význam toho čo znamená byť spokojný a šťastný.
Ale ako sa dostaneš do toho stavu naplnenia?

Ako sa od druhých snažíš získať uznanie?

Začína to uvedomením ako by si mohol získať uznanie od ostatných. Napríklad:

Arrow Váhaš dať svoj názor na niečo pokiaľ nevieš ako ho príjmu ostatný?

Arrow Vyhováraš sa aby si v určitých situáciách vyzeral lepšie?

Arrow Pýtaš sa každého na názor pred tým ako sa rozhodneš?

Arrow Staráš sa príliš o to ako sa obliekať?

Arrow Prestávaš občas vnímať čo hovoria ostatný, pretože sa snažíš
premyslieť čo odpovieš ,aby si vyzeral múdro, vtipne, coolovo?

Arrow Staráš sa veľmi o to, čo povedať v konverzácii?

Arrow Bojíš sa povedať „NIE“ preto čo by si o tebe pomysleli ostatní?

Arrow Snažíš sa neustále uspokojovať ľudí?

Arrow Kupuješ si veci aby si ľudia mysleli že máš vyššiu hodnotu?

Arrow Robíš veci len aby si urobil dobrý dojem na ostatných?

Toto sú len niektoré spôsoby ako hľadať uznanie u ostatných ľudí.

Poznámka:
Keď veľmi tužíš po uznaní od niekoho, budeš pociťovať bolesť, úzkosť, stres. Začne ti byť zle, alebo budeš mať pocit viny, alebo budeš zmätený lebo nebudeš vedieť čo máš robiť. Ak sa tak cítiš, spýtaj sa sám seba či máš tento pocit preto že potrebuješ uznanie od nejakej osoby. Môže to byť aj osoba ktorú vôbec nepoznáš. Môže to byť absolútny cudzinec ku, ktorému pociťuješ potrebu vysvetliť prečo si práve urobil to čo si urobil.

Byron Katie hovorí že : keď urobíš čokoľvek preto aby si potešil, dostal, udržal, ovplyvnil alebo ovládal hocikoho a hocičo, strach je príčina a bolesť je výsledok.

Takže ak cítiš bolesť, môže to byť znamenie toho že si si ublížil tým, že si potreboval uznanie ktoré nedokážeš nájsť v sebe.

Ako náhle si uvedomíš čo robíš pre to aby si ovplyvnil názory ostatných ľudí o tebe, veľmi rýchlo pochopíš ktorú , časť svojho ja musíš vyliečiť- vylepšiť.
Taktiež si všimneš koľko ľudí okolo teba je rovnako uväznených v kruhu konštantnej potreby uznania od ostatných. Budeš prekvapený kto-všetko v tvojom okolí potrebuje uznanie. Rozhodne nie si jediný.

Ako prestať potrebovať uznanie:

Na to aby si sa naučil ako prestať potrebovať uznanie od ľudí musíš naozaj pochopiť „why“ v tvojom konaní.

1 .To čo hľadáš potrebuješ od seba.

Najdôležitejšia vec ,ktorú potrebuješ pochopiť na tvojej potrebe uznania od ostatných je že to čo chceš od ostatných, či už je to počuť od nich že si múdry, nádherný alebo dobrý , musí vychádzať z teba.
Ak v ten určitý aspekt svojej osoby neveríš budeš ho hľadať hocikde inde. Ako náhle si uvedomíš že si objavil časť svojej osoby ktorá potrebuje zahojiť (neverím že som pekný, múdry, atraktívny,atď) nebudeš vyhľadávať názor u ostatných. Je to sebauvedomenie.
Tým že budeš dávať pozor na svoje správanie, môžeš vyriešiť to, čo sa snažíš dosiahnuť.
Napríklad: Prihlásiš sa ako dobrovoľník do miestnej charitatívnej organizácie.

- Predstavuješ si sám seba ako hovoríš ľudom o tom ako pomáhaš ostatným ľuďom v núdzi?

- Predstavuješ si rešpekt v očiach ostatných ľudí keď budú počuť o tvojom
úsilí?

- Predstavuješ si to ako na teba budú rodičia hrdý?

Ak áno, nemusí to byť tá úloha čo ťa znepokojuje, ale skôr snaha o uznanie – určitá forma rešpektu. Potrebuješ rešpekt ostatných na to aby si mohol pracovať na takej poctivej úlohe.

Nebude to fungovať. Ľudia ťa nebudú rešpektovať ,pokiaľ nebudeš rešpektovať sám seba. Takže, keď sa prichytíš v hľadaní vlastností pre zisk uznania od ostatných, otoč to naopak a spýtaj sa seba čo je naozaj to čo potrebuješ. Ak je to rešpekt- tak preskúmaj ten aspekt svojej osobnosti. Zisti ,prečo nerešpektuješ sám seba. Zahoj alebo vylieč tu časť, ktorá to potrebuje a začni rešpektovať sám seba tak ako si to skutočne zaslúžiš.

Toto je to najpodstatnejšie čo musíš pochopiť. Keď už prídeš na to čo od seba potrebuješ, zistíš že to už nepotrebuješ od ostatných ľudí. Potom keď začneš podnikať určité aktivity, získaš z nich oveľa viac pretože ich budeš robiť pre správne, čisté dôvody.

2. Buď zodpovedný
Musíš vykročiť a prevziať zodpovednosť za to že budeš sebe poskytovať to čo naozaj potrebuješ. Napríklad: Ak hľadáš lásku musíš najprv milovať sám seba.

Je to záležitosť objavenia dôvodu prečo máš nedostatok toho pocitu (detstvo plné násilia, zlé skúsenosti z minulosti, atď) a potom učenie sa nadobudnutia toho pocitu aj tak.

Akceptovanie tejto zodpovednosti môže byť niekedy nepríjemné. Je jednoduchšie ostať v komfortnej zóne a popierať tento vnútorný hlas- pravdu. Možno k tomu bude treba veľa odvahy k preskúmaniu svojho vnútra. Ale odmenou za čelenie strachu je absolútna zmena života. Budeš slobodný a zbavený tých negatívnych myšlienok jednoducho tým, že ukážeš pravú tvár.

Zrátané a podčiarknuté – Iba ty môžeš sám sebe poskytnúť tie najhlbšie potreby. Nikto iný ti ich nemôže dať.

Taktiež ich ty nemôžeš poskytnúť nikomu inému, pokiaľ ich najprv nedáš sebe.

Neuveriteľný dar pri učení sa získavať svoje potreby je že ostatný ľudia ti ich dajú tiež.

Takže keď sa konečne naučíš milovať sám seba, budeš skutočne schopný milovať ostatných a oni ta budú milovať tiež. Ale nestane sa to pokiaľ neurobíš prvý krok.

3.Je to tvoj život – Má hodnotu, váž si ho.

Je to tvoj život a mal by si si užívať všetko čo ponúka. Strávenie života naháňaním uznania od ostatných je stratou života. Sústreď sa na svoj život a objav to čo potrebuješ a čo chceš. Zaslúžiš si to.

Ako odstrániť zvyky súvisiace s vyhľadávaním uznania?

Najčastejšie zvyky ktoré môžeš používať keď chceš vyhľadať uznanie u ostatných:

Ako náhle si si vedomý toho čo robíš, je to len záležitosť zmeny správania.

Súdenie ostatných ľudí

Keď vkročíš do miestnosti plnej ľudí, čo je prvá vec ktorú urobíš?

Je to posudzovanie a premýšľanie typu : „ Ó, on vyzerá divne“ alebo „Ona by sa so mnou nikdy nerozprávala“ alebo „ Hmmm. Tam je skupinka populárnych ľudí, radšej s nimi nenadviažem eye contact?

Ak áno, tak sa potom snažíš súdiť ľudí ešte pred tým, ako môžu súdiť oni teba.
Odsúdením ľudí si zapríčiňuješ mnoho žiaľu a cítiš sa oveľa horšie ako je nutné. Nechceš aby ťa ľudia súdili ,tak ich predbehneš a odsúdiš ich skôr ako by mohli oni odsúdiť seba. Prestaň ich súdiť a proste len buď v momente, prítomnom okamžiku. Pamätaj že každý človek má v sebe viac ako sa na prvý pohľad zdá.

Snaha urobiť dojem na ľudí aby ťa mali radi

Pravdepodobne si už počul tvrdenie typu: „ Človeku stačí 10 sekúnd na to aby si urobil o tebe obraz.“ A „ „Aby ťa ľudia mali radi musíš na nich urobiť dojem.“ Ak takto uvažuješ tak na svojich pleciach nesieš zbytočný stres.

A spomeň si na to keď si stretol prvý krát niekoho okom si vedel že sa veľmi snažil aby na teba urobil dojem.

Ako si sa vtedy cítil?

S najväčšou pravdepodobnosťou sa ti znepáčil , pretože sa veľmi snažil. Chcel by si aby bol proste sám sebou, uvoľnený, prirodzený.

Alebo by si začal byť podozrievavý že prečo sa na teba tak urputne snaží urobiť dobrý dojem?
Už vidíš o čom hovorím?

Pokiaľ sa snažíš urobiť dojem na ľudí, najčastejšie ho neurobíš. Pokiaľ si uvoľnený a proste sám sebou urobíš na ľudí dojem.

Snažiť sa urobiť dojem taktiež znamená že ti veľa vecí uniká. Nebudeš počuť veľa častí z konverzácie pretože nie si naplno sústredený na osobu s ktorou sa rozprávaš, lebo sa snažíš myslieť na niečo skvelé, múdre alebo vtipné, alebo príbeh ktorý svojou coolovosťou prebije ten jeho. Budeš tak upnutý na seba-obraz že si proste nedokážeš vychutnať konverzáciu, alebo čo tá osoba povie alebo sa s ňou nedokážeš zblížiť. Budeš tak veľmi premýšľať vo svojej hlave že na všetkom ostatnom nebude vôbec záležať.
Odmenou za zisk uznania bude to že na konci sa budeš cítiť prázdny a neistý. Pravdepodobne si tú udalosť budeš v hlave prehrávať znova a znova z myšlienkami že si nebol dosť dobrý. Ak si nebudeš robiť starosti z vytváraním dojmu u ostatných ale budeš koncentrovaný na prítomný okamžik, je možné že si získaš nového priateľa, alebo naučíš niečo hodnotné, alebo si sa proste začneš smiať z niečoho vtipného.
Budeš mať dobré spomienky z tejto udalosti a nebudeš sa zbytočne trestať.

Pridávanie vlastných beliefov k tomu čo počuješ

Môžeš mať pocit že nemáš u niekoho uznanie a v skutočnosti ho máš. Tá osoba len nič nepovedala alebo si nahováraš v interakcii určité veci ktoré nie sú pravda. Pokušením môže byť že premýšľaš aké sú vedľajšie motívy za tým čo ti tá osoba povedala. Napríklad: Ak ti niekto dá kompliment, pridáš si k tomu svoj vlastný príbeh- Môžeš si myslieť že: „ Je ku mne milý len pre to že ma ľutuje.“ Pusti také príbehy z hlavy a počúvaj čo ten človek doslova povedal. Nepridávaj k tomu vlastné beliefy.

Naše interpretácie toho čo počujeme od ľudí sú často oveľa bolestivejšie a zastrašúcejšie ako to čo nám naozaj hovoria. Môžme sami sebe ublížiť mylnými názormi a našim uvažovaním o ostatných ľuďoch. Byron Katie

Staranie sa o svoje veci

To na čo myslíš a to nad čím sa rozhodneš tráviť čas svojím premýšľaním je tvoja vlastná vec. Čo si myslí niekto druhý je jeho vec. Nechcel by si aby ti niekto iný hovoril o čom máš premýšľať, tak prečo sa potom snažíš kontrolovať ich názor o tebe? Môžu myslieť na to , na čo chcú myslieť. Také je ich právo. Tak isto ako je tvoje právo povedať svoj názor. Takže sa neboj toho čo si myslia ostatný, len rešpektuj ich názor. Nemusíš s nimi súhlasiť, len rešpektuj ich vlastné myšlienky.

Spýtaj sa : Je to niečo na základe čoho sa uznávam?
Na tvojom názore záleží najviac.

Ak si zaneprázdnený uvažovaním o tom čo by mal niekto iný robiť, tak nesústreďuješ pozornosť na svoje vlastné veci. Keď začneš hovoriť veci ako „ mal by so mnou stráviť viacej času“, „ mala by oceniť čo som práve pre ňu urobil“ alebo „ mal by si zohnať lepšiu prácu“ nestaráš sa o svoje veci.

Život je oveľa jednoduchší keď sa proste koncentruješ na to čo musíš urobiť. Ostatný ľudia sa môžu starať o svoje životy. Ty sa len potrebuješ sústrediť na ten svoj. Takže nabudúce keď ta napadnú myšlienky typu: „ mala by ma vypočuť“ povedz si že sa máš starať o svoje veci a potom sa sám seba spýtaj: „Čo by som mal urobiť?“ odpoveďou je väčšinou niečo ako: „ mal by som počúvať sám seba“

Taktiež sa môžeš rozptyľovať od svojich vlastných problémov tým že sa sústredíš na to čo si myslíš že treba vyriešiť v živote niekoho iného. Ignoruješ svoje vlastné potreby. Sústreď sa na svoj vlastný život. Sústreď svoju pozornosť na to čo chceš a na to čo potrebuješ. Tým získaš uznanie od ľudí pretože vieš čo chceš. Ľudia rešpektujú tých čo vedia čo chcú.

Čo ak u nich nemáš uznanie?

Naozaj potrebuješ uznanie od tejto osoby? Ak ho nedostaneš tak prestaneš dýchať a zomrieš? Samozrejme že nie. Prikladáš priveľký dôraz na názor toho človeka. Naozaj nezáleží na tom čo si myslí ak si v pohode a šťastný preto čo si spravil.

Zameranie na ostatných alebo prítomný okamžik

Ak si bojíš niečo povedať pretože máš strach že ostatný budú tvoj komentár brať ako hlúpi, prestaň tak premýšľať. Premýšľaj o situácii. Buď v momente. O čom sa rozprávajú?- Sústreď sa na to.

Priveľká slušnosť

Vytváraš výhovorky alebo ospravedlnenia aby si sa obránil alebo aby si vytvoril lepší názor o sebe..
Aj keď byť slušným človekom je byť človekom ktorý berie ohľad na ostatných, veľa krát je to snaha o vytváranie svojho lepšieho dojmu. Nie je to tvoja chyba že je práca nedokončená, že si prišiel neskoro, že si sa mal z niekym stretnúť a zabudol si na to, bla bla bla. Najčastejšie je to snaha o upravenie self imagu(seba- obrazu). Začni si všímať aké výhovorky používaš a potom sa spýtaj prečo pociťuješ potrebu ich používať.

Odstránenie zvykov uznania stojí zato

Keď pochopíš že v hľadaní uznania u ostatných je vážne kľúč v tom aby to čo potrebuješ si dal ty – sám sebe, príde k tebe ohromujúci pocit úľavy.

Už si môžeš užiť interakciu bez toho aby si sa stresoval pri snahe o to aby si povedal niečo vtipné a zábavné. Nebudeš skákať do reči ostatným a necháš ich aby dokončili vety, nebudeš nesústredený, a nebudeš ospravedlňovať a vyhovárať pre svoje konanie. Toto všetko naraz zmizne pretože sa nebudeš snažiť získať uznanie od ostatných.

Tvoje sebaúcta veľmi nenáročne narastie do obrích rozmerov. Tvoj život sa navždy zmení. Tak to nechaj plávať a vedz že nepotrebuješ uznanie od nikoho pretože uznávaš seba. A to je jedno z najväčších tajomstiev pri užívaný si svojho života. DAJ SEBE TO ČO POTREBUJEŠ A DOSTANEŠ TO OD OSTATNÝCH.

A čo vy? Kolko krát ste sa snažili urobiť dojem na HB? Ja pokokot krát. Ale teraz sa snažim chodiť full-expression mode.

Leave a Reply